Nöffnöff

Har vi varit på månen eller inte? Var 9/11 en terroristattack eller planerat av USA? Blir barn autistiska av att vaccineras och är svininfluensavaccinet livsfarligt eller inte?

Internet är bra på många sätt, mindre bra på lika många sätt. Just nu pågår vild debatt om vaccinet mot svininfluensa, ingen har väl missat det.
Å ena sidan är vaccinet farligt för det innehåller kvicksilver och skvalen och läser man på nätet så kan man hitta information som talar om hur farligt det är.
Å andra sidan är vaccinet nödvändigt för att få stopp på smittspridningen och annan information talar om att det inte finns några belägg för att t.ex. skvalen var det som orsakade Gulf War Syndrome, vilket har påståtts från olika håll.

Det är kanonbra att man kan läsa information från båda (alla) sidor, men hur ska man veta vem man ska lita på? En hel del saker som framställs som fakta och sanningar kan ha motbevisats tusen gånger på vetenskaplig väg, men "sanningarna" ligger för evigt (eller i alla fall för lång tid) kvar på nätet.
Resonerar man då i linje med "ingen rök utan eld" så nöjer man sig kanske också med dessa sanningar, utan att ta reda på hur sanna de egentligen är. Gäller det månlandningar spelar det väl ingen större roll vad folk tror eller inte tror, det får inga särskilda konsekvenser.

Men när det gäller vaccin, vilka konsekvenser kan det få om människor fattar sina beslut baserat på felaktig information (vad som nu är rätt eller fel)?


3 kommentarer:

Anonym sa...

På site som enbart läkare och ev annan vårdpersonal har tillgång till , skrivs om biverkningar, bl.a förlamning.

Ja inte är det lätt att veta vad som är sant eller inte, men just den siten borde väl tala sanning, eller?

Sussie sa...

Har en vän på Läkemedelsverket, som dagligen bedömer nya läkemedel. Hon tycker definitivt att man ska vaccinera sig (med några få undantag).
Ja det är svårt att ta ställning. Tror dessutom att vaccinet kommer alldeles för sent...

listoplisto sa...

Klart det finns biverkningar, det finns väl inget läkemedel som är helt utan sånt. I såna här lägen är det väl tyvärr så att det som ofta saknas är någon slags vettig riskvärdering som folk fattar.
Jag menar, läser man vissa sajter på nätet så verkar det som att nästan alla som vaccinerar sig kommer att bli förlamade, och det säger väl sig själv (för de flesta i alla fall) att det inte kommer hända. Men så är man då där igen med "ingen rök utan eld", och NÅN blir ju säkert förlamad och så blir det hysteri kring sånt istället för att man gör en vettig jämförelse av konsekvenserna av influensan kontra konsekvenserna av vaccin.

Jag tror absolut att jag kommer vaccinera mig, om inte annat så av hänsyn till personer i min omgivning som tillhör riskgrupperna. Men jag tror som du Sussie, att vaccinet kommer för sent.