Negerboll eller inte

Hmm... dags för ett statement känner jag.

Jag tycker inte det är okej att säga negerboll. Det spelar liksom ingen roll att en negerboll är ett oskyldigt bakverk och att folk i allmänhet inte menar något illa med ordet. Faktum är fortfarande att neger är ett nedvärderande ord oavsett vilka andra ord det kopplas ihop med.
Snyggneger eller älsklingsneger är inte bättre än negerboll eller negerjävel. Så enkelt ÄR det faktiskt.

Men det fascinerar mig hur många vuxna treåringar det finns som med dårars envishet fortsätter hävda sin rätt att säga negerboll "för det har man alltid gjort och kommer alltid att göra".
Varför?
Varför är det så viktigt att använda ett ord som så uppenbart är kränkande för MÅNGA människor? Det blir inte mindre kränkande för att du säger att DU inte menar något illa med det, är det så förbannat svårt att fatta?

Jag undrar hur reaktionerna skulle vara om man började sälja Hitlerkakor, eller kanske gulingbollar. "Vadårå.... Hitler är ju bara ett namn, hur kan någon ta illa upp av en enkel kaka? Hallå, det är ju typ 60 år sedan andra världskriget, get over it liksom"

Eller?

Det värsta argument jag stött på i den här frågan är nog ändå när en person sa ungefär så här:
"Om en svart person tar illa upp av att jag säger negerboll så är det ju inte mitt ansvar. Den personen måste ju själv välja hur h*n tar det. Jag kan inte ta ansvar för någon annans självkänsla"

JAAAAAAAAAA!!!! Exakt där har vi ju lösningen på alla problem med rasism och andra kränkningar! Lysande!


Hey, blattar, ta inte åt er. Ni ÄR ju svartskallar och jag menar inget illa med det niggers. Du kan ju faktiskt välja att inte ta åt dig, negerhora. Ta det som en komplimang istället guling! Kom igen fetto, jag måste ju få säga vad jag tycker, eller hur? Tar du åt dig så är det väl ditt problem, CP.


Tänk att det var SÅ enkelt... att ingen har kommit på den lösningen förut. Kan någon mejla regeringen!?!?!

Men men.... ska man vara konsekvent och fortsätta göra saker som man "alltid" har gjorts så föreslår jag att hela ligan med vuxna treåringar flyttar ut i skogskojor och käkar rötter... för jag lovar att DET har gjorts betydligt mer "alltid" än man har sagt negerboll.

Fy fan.


Andra bloggar om:

45 kommentarer:

mia sa...

nej jag kunde inte vänta :) You go girl! det finns så många idioter där ute! Men du glömde en grej... Om killen/tjejen i kassan på fiket skulle vara mörkhyad, skulle du beställa en negerboll då?

Cecilia sa...

Heja! Heja! Så bra!!

En brasse-mammas tankar sa...

Ack vad skönt att höra vettigt resonemang - när vi ansöker om plats på dagis här så måste vi kryssa i om barnen är vita, negrer eller indianer - blir så jävla förbannad varje gång.

Anonym sa...

Vad tänker du göra åt följande saker:

Franska - bröd
Vandrande jude - bloma
Ziegenerwurst - korv
Finne - åkomma
Eskimåvändning - manöver med kajak
.
.
å så vidare

Hela denna debatt om negroidbullens existens är jå jävla kontraproduktiv som den bara kan bli. Risken är att den förlöjligar hela invandrardebatten är överhängande. Se bara på Nogger Black debatten.

Låt negerbollen heta negerboll och lägg istället kraften på att bekämpa de stora integrationsproblemen.

listoplisto sa...

anonym: Fast dina jämförelser haltar en aning (ganska stor aning faktiskt).

Neger ÄR ett nedsättande ord. Inte "franska", inte heller "eskimå" eller "jude".
Finne som åkomma är inte heller nedsättande, däremot föredrar de flesta finländare att inte kallas "finnar".
Zigenare kan uppfattas som nedsättande, därför bör man hellre använda den korrekta benämningen "romer" på den folkgruppen.

Att ens jämföra franska eller jude med neger tycker JAG tyder på en okunskap om historien bakom ordet neger.
Och det finns inget som säger att man inte kan bekämpa integrationsproblem och SAMTIDIGT tycka att neger är ett jävligt onödigt ord.

Anonym sa...

Hur fan kan du ta dig rätten att bestämma vilka ord som är kränkande eller inte!

Negro betyder svart/mörk på spanska , negerboll är just en mörk sfär.

Dessutom så brukar det bara vara vita självutnämnda moralväktare med vänsteranknytning som tar sig tid att klaga på så något så oväsentligt som ett menlöst bakverk.

De svarta vänner jag har kallar negerboll för just negerboll. Förutom en som kallar negerbollen för ”broder”.
- Alltid är det ju någon som känner sig provocerad.

listoplisto sa...

Anonym: Nja, nu är det ju inte JAG som bestämmer sådana saker...
Däremot anser t.ex. DO, diskrimineringsombudsmannen att det är så. Och jag antar att DO har liiiiite mer erfarenhet av problematiken än du eller jag.

"vita självutnämnda moralväktare med vänsteranknytning"

Det där var faktiskt riktigt kul! *S*

blue sa...

Jag måste faktiskt erkänna att jag tillhör den kategori vuxna treåringar som fortfarande säger negerboll, och kommer troligen att fortsätta säga det om ingen kommer på ett bra substitut för det (chokladboll låter helt enkelt inte lika gott).

Däremot skulle jag inte översätta det till "niggerballs" för ett helt amerikanskt basketbollag som Sunes pappa gjorde i Sunes sommar även om jag tyckte att scenen var hysteriskt rolig =)

Jag är varken rasist, ignorant eller diskriminerande...men en negerboll är liksom bara...en negerboll och ordet är inte laddat för mig. Bara min personliga åsikt.

Tycker däremot att det är tragiskt att andra saker har blivit så laddade att det går till överdrift, och undrar vem det är som sitter och bestämmer det?
När min syster tog studenten (det skiljer sex år på oss, hon är född 1976) så fick dom inte sjunga vår nationalsång för att det kunde uppfattas som stötande för de invandrare som fanns på skolan då en hel del White Power, eller vaddomnuheter-grupperna som Ultima Thule, hade den på sin repertoar.

Är inte det lite sorgligt?

blue sa...

Åh, kom dessutom på att jag måste berätta en söt historia, i alla fall tycker jag det =)

Min kollega arbetade i Mocambique i 14 år med biståndsarbete, träffade en kvinna därifrån och gifte sig och fick tre otroligt vackra barn.

Jag hade gjort negerbollar och tagit med mig till jobbet, och bjöd kollegan när han gick förbi, varpå han skrattade och sa:
- Nej tack, jag har fyra stycken hemma...

Sen tog han visserligen en negerboll i alla fall, men svaret var klockrent, OCH det visade sig att även de kallar negerbollar för just negerbollar.

Var och en blir salig på sitt sätt, och att ladda ur ordet är nog bättre än att haussa upp det...oavsett vad DO säger?

Jiiimbooh sa...

I USA har dem "Swedish meatballs" :D

Som sagt ordet "neger" betyder från början "svart". Svartbollar, inget fel med det...

listoplisto sa...

Nope. "Negro" betyder svart. "Neger" är en förändring av ordet svart, till att beteckna en sorts människor.

Negrobollar hade varit en helt annan sak. Och på samma sätt är vitlök okej eftersom vit är en färg, inte ett nedsättande tillmäle.
"Viting" däremot, en förändring av ordet "vit", är inte lika okej. Ser du skillnaden?

Jiiimbooh sa...

Okej okej, negroboll eller nigerboll får man säga då. (Niger betyder också svart.) Man ska dock komma ihåg att när ordet negerboll kom till så ansågs ordet neger vara neutralt. Jag har aldrig tyckt att vitlök varit en bra jämförelse med negerboll. Däremot kan man jämföra med "swedish meatballs" eller franskbröd. Nä, de ordet är inte nedsättande, men ordet neger ansågs som sagt inte nedsättande iheller när ordet negerboll kom till.

Nick sa...

jaa visst! låt dem kalla oss för jävla svenne och komma undan med det.. vad är du för en? låt tradition vara tradition och låt folk ta seden dit de kommer. INTE tvärt om!

listoplisto sa...

Nick: Fast vem har påstått att det är mer okej att säga "svenne"?
Inte jag i alla fall. Jag tycker att det också är ett onödigt, fult och nedsättande ord.

Men ska man prata traditioner så kan vi kanske göra en tradition av att kalla tjejer för "hora" också? För det har "man" ju gjort i så många år nu, varför skulle det vara något fel?

Faktum är fortfarande att neger ÄR ett nedsättande ord. Så även svenne. Dock inte vitlök. Och jag påstår att det inte är så himla många svenskar som skulle gråta över att INTE använda ordet "neger" i sin vokabulär. Om det är så hemskt att förlora ett ord, som dessutom sårar så många, då har man kanske snarare bara jävligt dålig fantasi?

Nick sa...

listoplisto:
dina argument leder ingen vart, dina kommentarer verkar mest vara utlagda i provokativt syfte och jag tillägger att DO också består av 'vita självutnämnda moralväktare med vänsteranknytning' eftersom det är just det styret sverige har haft den senaste evigheten fram till förra valet!
Jag vet inte vilket politiskt håll du är lagd åt, och det spelar heller ingen roll. Vad jag tycker är att man ska låta de så kallade negrerna bestämma.. Alla färgade jag känner (det är inte få) tycker att det är helt okej att kalla det för negerboll!
Jag har bott utomlands, bland annat tyskland och england, och du kanske har hört talas om något som heter 'schwedenbitter'.. Inte för att det är något nedsättande, men det är i varje fall något sånär jämförbart! Överlåt meningen till de som känner sig stötta, och sluta känn er träffade å deras vägnar!

listoplisto sa...

Det står dig fritt att tycka att mina argument inte leder någonvart. Och det står mig fritt att fortsätta tycka som jag gör. Vilket jag också kommer göra till den dag någon lyckas övertyga mig om att "neger" INTE är ett nedsättande och komplett onödigt ord.

Men tack för dina kommentarer Nick.

Nick sa...

listoplisto:
Din sista kommentar var full av luckor. Plus att det inte finns någon nödvändighet att kalla folk som hävdar yttrandefriheten för 'vuxna 3-åringar', det gör dig minst lika skyldig som dem.
Du har t ex fortfarande inte svarat på det faktum att när du tar åt dig för att jag säger negerboll, så är det ungefär som att jag tar åt mig när någon riktar en personlig förolämpning mot dig!

Hur vet man att DO vet så mkt mer om problemet än du och jag? Detta svarade du inte heller på.

Ordet hora har blivit ett välanvänt skällsord och är lika acceptabelt som att kalla någon för 'fittunge' eller liknande, vilket är väldigt olämpligt, men såvitt jag vet så finns det ingenting som heter 'horboll', eller?

Anledningen till att bageriet som skyltade 'negerbollar' inte fick något straff, var att kvinnan som hade anmält detta omöjligt kunde känna sig personligt förolämpad av detta. det är då man börjar undra om folk kan skaffa sig ett liv och vara lyckliga istället för att läxa upp de som vill fortsätta leva i ett fritt land.

kom gärna med fler kommentarer!

Anonym sa...

A country shouldn't adapt to forgeiners, but the forgeiners should adapt to the country.
They are the ones moving here after all.

Anonym sa...

Listoplisto= OWNED! XD

Anonym sa...

Nick, det är fint att du har svarta vänner. Verkligen. Flera stycken till och med. Du måste vara en verklig expert på svarta. Fast det har du ju redan förstått själv. Vad vet väl DO i jämförelse med dig?

Vad gäller uttrycket "vuxna 3-åringar" så är det mitt i prick - folk som bara fokuserar på jag och mig och mitt och är för omogna för att klara av iden att ta hänsyn till andra. "JAG tänker minsann säga negerboll för det har JAG alltid gjort och varför skulle JAG behöva rucka på MIN personliga bekvämlighet det allra minsta?"

nick sa...

Anonym,

Det är trevligt att du utgår ifrån att jag vet så mycket!

Jag skulle aldrig säga negerboll i närheten av någon som skulle ta illa vid sig,
men när en vit person börjar gå på om hur fel det är att säga negerboll så börjar man undra varför de gör det..

Man skulle kunna säga att väldigt många svenskar vill vara 'invandrarnas beskyddare' eller ngt liknande. De beter sig som om utlänningar är mindre intelligenta och saknar förmåga att uttala sig själva!
Det faktum att man blir straffad när man säger 'turkjävel' men inte när man säger 'svennejävel' börjar rota sig i följande tankar:
-Så får du inte säga!!
-Men han sa ju svennejävel!
-Ja, men han förstår inte bättre så nu måste du böta!

Hur tycker ni att det låter?

Jag tycker att alla nationaliteter har ett lika värde! att man indirekt idiotförklarar invandare på det sättet är ganska skrämmande..

Nu vet jag ju inte om du kommer från Afrika, Asien eller Amerika, för mig spelar det ingen roll. Dig skulle jag behandla med lika respekt var du än kom från så länge du inte gav mig en verkligt bra anledning att behandla dig annorlunda!

Sedan påstod jag inte att jag visste mer än DO, men om du vet vilka de är så får du gärna berätta om dem om du råkar veta mer..

Puss på dig också!

Crawford sa...

I've heard it all, seen it all and been exposed to all.

jag har jude/romsk/amerikansk/latino/svart/
och svensk bakgrund. jag har varit utsatt för nästan alla slags trakaserier som finns.
jag fattar inte vad problemet ska vara???
damn liksom varför ska alla gråta över en sån sak att använda svart istället för neger
hur svårt ska det var att sluta använda diskriminerande ord?

jag antar att dom som inte har upplevt det hat som ordet kan innebära har det svårt att förändras.

(btw eskimå betyder "den som äter rått kött" och att säga det till en inuit är samma sak som att säga neger till en mörkhyad)

alla ni som har en kompis som är svart och säger att han eller hon använder det ordet så därför har jag rätt att använde det .. lägg ner o tänk efter själva.

och vadå i USA har dom "Swedish meatballs" jag är Amerikansk och det är inte precis som att vi menar nått illa med att säga det och att säga svenska kötbullar är inte samma sak som att säga negerbollar.

att säga "ska vi baka neger bollar" till mig är enligt mig samma sak som att jag skulle spotta nån i ansiktet och säga "ska vi baka?"

till alla som tycker att det är okej att använda neger i ett ord. jag tycker ni ska gå upp på stan o säga det till första mörkhyad ni ser och ifall ni inte vågar säga det framför hans/hennes ansikte så lägg ner med att säga det bakom deras ryggar.. för ordet neger har samma betydelse oavsätt vilket gemenskap du är med.

Anonym sa...

Jag fattar egentligen inte varför neger är ett fult ord. Ja menar man sa neger i sverige innan det fanns några mörhyade här. Det var bara en betäckning på en mörkhyad folkgrupp. Jag tror inte att sven år 1934 sa neger som något negativt när han pratade om dem då.
Varför är neger et fult ord jag fattar inte det fula med det, man är ju liksom inte ful för att man är en "neger".
Men alla människor ska väl ses lika det är kanske där det hela började, jag brukar själv inte använda neger i många sammanhang, men jag fattar inte hur det en dag blev ett skällsord, som om det var negativt att vara neger eller svart!?!

Nick sa...

Anonym ^

användningen av ordet neger kan faktiskt vara något stötande, eftersom även de föredrar att kallas svarta/färgade/synonym. det är inte heller tradition att säga neger rätt ut. men att döpa om negerboll till chokladboll är lite kontroversiellt enligt många. det vore som att döpa om wienerbröd till centraleuropeiskt bröd eller bladdegsbakelse.

jag förstår vad du menar med att man sade neger år 1934, men det var inte direkt någon tradition.

jag är ganska konservativt lagd men har en ganska vid syn på saker och ting vilket kanske beror på att jag har bott i 1234 olika länder och är uppvuxen på internationella skolor med få svenskar omkrung mig. och tro mig när jag säger att svenskarna är väldigt rädda för att utrycka sin åsikt mot majoriteten. vi som har bott utomlands har ju alla hört talas om den svenska avundsjukan. men men, för att återgå till ämnet: det finns värre saker att bråka om än att döpa om negerbollen.

att låta den vara och lägga ner tid och kraft på att istället göra lite nytta vore nog ganska givande..

då kanske ni säger 'ja men lägg ner lite tid på annat du också då istället för att sitta här och argumentera'. och det är sant, men jag har tråkigt vid vissa tillfällen och nu när jag avslutar denna post tänker jag gå och baka lite negerbollar. eller färgade testiklar om ni föredrar det.

Joar/Corundum sa...

För att tjata ut det hela lite till...

---------------------------------
Saxat ur NE©:s ordbok:
---------------------------------
ne´ger subst. ~n negrer
ORDLED: negr-er
• (mans)person som tillhör en människotyp med mörk hy som är urbefolkning bl.a. i större delen av Afrika [kan uppfattas som nedsätt.]
---------------------------------

Samt ett MYCKET läsvärt inlägg på Tjuvlyssnat.se: "Kan vi inte bara byta ut ett ord som får tusentals människor att må dåligt?" (mer allvarligt än kul)
/Joar

Anonym sa...

Men lägg ner..
det står ju till och med negerboll i kokböcker nu för tiden. Varför skulle man inte få säga negerboll när man får säga finska pinnar eller vitlök?..
Alla kommer ändå fortsätta säga negerboll. För så heter det. Punkt slut!

stekhuset sa...

Jag tycker några av kommentarerna här är rätt idiotiska. Vad har "jag känner en kille som är mörk som själv säger negerboll" med saken att göra?

Varför ska bara mörka människor ta illa vid sig vid rasism, det berör väl alla?

Fröken Wallenberg sa...

Det här är ju ett väldigt gammalt inlägg och kanske ingen kommer att läsa min kommentar, men jag blev nyfiken då jag själv skrivit ett inlägg om negerbollar, men som jag inte publicerat än.

Jag håller helt med anonym med hans/hennes ordjämförelser som vandrande jude, Franskabröd osv.
Jag förstår inte varför ni jämför ordet hora med neger? Att hora är ett nedsättande ord behöver väl ingen fundera över, en hora säljer sex, det är inte precis en komplimang till någon. Men ordet neger, varför ska det vara en förolämpning egentligen? Ordets ursprung är ju "mörk", och att vara mörk i hyn, hur kan det någonsin bli en förolämpning?
Jag skulle vilja säga som så, att anse att neger är en förolämpning DET är en en ren förolämpning.
En negerboll är en mörk boll punkt slut. Det skadar ingen. Fjantigt att hetsa upp sig för småsaker. Om vi inte dramatiserar det så otroligt så blir det ingen stor grej av det.
Negerboll är ett fint ord på en god boll. Det låter gott helt enkelt. Jag har aldrig funderat över varför den heter som den gör. För mig är den ett gott bakverk, punkt slut.

Och till bloggägaren: Jag tror du behöver äta lite blodtrycksmedicin, så du inte behöver svära så mycket. Det ser illa ut, rent vulgärt faktiskt. Personligen tar jag mer anstöt av svärandet i ditt inlägg än av ofarliga ord som negerboll.

Fröken Wallenberg sa...

Nu först läste jag Crawfords kommentar. Jaha, du har alltså själv blivit utsatt för rasism. Det spelar ingen roll hördu. Du är en precis lika fånig moraltant som innehavaren av denna blogg. Det är ju sådana som du som ser till att ordet negerboll fortsätter att vara ett skällsord.
Det måste vara jobbigt att bli förolämpad av ett bakverk. Jag menar, ett bakverk är ju gott och något positivt. Annat vore om det var en beteckning på en könssjukdom eller så, då hade man kunnat förstå att personer blev förolämpade.
Crawford, du verkar överkänslig. Det är tråkigt att du utsatts för rasism, men jag är säker på att det inte har med ordet negerboll att göra. Eller ens neger, för varför är "neger" dåligt. Det låter som om du själv tycker att det är dåligt eller fult att vara färgad. Tycker du det?
Slappna av, och gläds åt att det i Sverige finns ett positivt laddat negerord, för det är sådant användande som fungerar som motgift mot de eventuella negativa krafter som strömmar.

listoplisto sa...

Tack för dina kommentarer fröken Wallenberg.
Jag fortsätter svära när jag tycker det behövs. Det var omtänksamt att tipsa om blodtrycksmedicin, men mitt blodtryck mår alldeles utmärkt.

Jag fortsätter hävda att det inte existerar något "positivt laddat negerord" i Sverige, men fortsätt gärna tycka som du gör.

anna sa...

En liten kommentar.. Chokladbollar är bruna och brun på spanska heter marrón. Inte negro. När blev chokladbollar svarta?

Maria sa...

Jag har länge varit kluven i den här debatten för jag har aldrig uppfattat ordet "neger" som negativt laddat precis som många här skriver. MEN - efter lite sådana här diskusioner har jag fått klart för mig att det faktiskt ÄR negativt laddat för många människor, speciellt mörkhyade, och jag har fått lov att tänka om. Det finns säkert gott om mörkhyade som INTE ser det som nedvärderande, men det spelar ingen roll. Så länge som det faktiskt finns många som blir förolämpade av det (vilket det uppenbarligen gör) kan man inte vara så otroligt envis och trångsynt att man fortsätter att bruka ordet enligt "de gamla traditionerna".

En sak till, många har pratat om att "på 30-talet/när ordet negerboll myntades fanns det ju ingen negativ klang i ordet Neger" - HAHAHHA det var något av det dummaste jag någonsin läst! På 30-talet trodde man att "negrer" var en annan ras av apor som bodde i skogen och åt bananer. Det står till och med i gamla uppslagsverk. Och det var DÅ man myntade termen "negerboll" På den tiden då man knappt hade sett en mörkhyad i Sveriges städer, och folk säkert vände sig om på gatan om en mörk människa kom gående. Och det är den "okunskapen" och "ovanan" vid mörkhyade som jag tycker lyser igenom i det gamla ordet Negerboll.

Det är ett faktum att språket är föränderligt; ord försvinner, ord bildas och ord får helt nya betydelser. Idag har ju tex orden "fitta" och "runka" fått nya betydelser och vi som ska komunicera med varandra bör bli lite uppdaterade på ordens NUVARANDE betydelse och inte fortsätta prata som man gjorde på 1800-talet. Bli morderna för guds skull, folk!

Nick sa...

Då var det dags igen att kika in på bloggen (den har vuxit till sig fint)!

Jag bryr mig inte så mycket om huruvida ordet neger är nedsättande eller inte, men det faktum att andra tar illa upp för något som inte angår dem.

Om någon nu vill svara på detta så låt bli att komma med barnsliga jämförelser som hora, fitta etc.

Jag anser att neger är ett nedsättande ord, men ordet negerboll kommer jag fortsätta använda i sällskap där det inte finns någon mörkhyad som faktiskt bryr sig.

(om jag är i ett sällskap med vita som bryr sig när någon säger negerboll så ber jag dem vänligast att se sig i spegeln och hålla käften)

Det var bara det jag ville få sagt. Jag försöker inte argumentera den här gången, bara lägga fram min tanke.

Till Listoplisto - Grymt fin blogg trots denna oväsentliga meningsskiljaktighet.

listoplisto sa...

Nick: Tack! Vi får enas om att vara oense helt enkelt. Men du är alltid välkommen att hälsa på här i bloggen ändå :-)

Karriärmamman sa...

http://www.aftonbladet.se/debatt/article310052.ab

Crawford sa...

NI som fortfarande använder er av ordet "negerbollar". om 10-20 år kommer ni vakna upp ur era inskränkta liv och skämmas över dem ordval som ni så stolt står bakom.

Anonym sa...

ASSÅ OMGWTFBBQ

lawl

BeardedTerrier sa...

God damn it Crowturd.. Stop whining and let it go. You're not convincing anyone here, the ones who came here with one belief are very likely to leave this blog still thinking they are right.
And, unfortunately, so are you.

Your last comment was rather doomsday-fanatic-sounding btw. Are you by any chance a preacher?

Sure you don't need to cry on someones shoulder?
I have this afro-american friend who might be able to help you with that.
This is my first and last comment here, I'm not checking back for answers so you might as well keep your fingers in your pocket and off the keyboard. Or get a life.

Agata sa...

Hej Nick (det verkar ju som om det är Nick som nästan provocerar fram det här forumet så jag tilltalar främst honom).

Du ville ha svar på varför vita människor blir stötta av ett begrepp som 'negerboll'. Jo så här ligger det till. Vi lever i en allt mer globaliserad värld. Med den här globaliseringen uppstår det en allt större solidaritet som ofta sträcker sig utanför den ganska unga nation staten du befinner dig i/ föddes i. Människor känner ansvar, solidaritet och empati för flyktingar, afrikaner och andra människor som far illa. Blir någon stött av att ett begrepp som negerboll, ser jag ingen som helst anledning till att fortsätta använda ordet. Och med den kosmopolitiska empatin självutnämner jag mig till att försvar de som far illa.

Jag bara undrar om det här också inte är en klass och generationsfråga?

Efter att ha vistas i en akademisk miljö de senaste 7 åren så känns ju den här diskussionen väldigt banal. Jag är också 29 år gammal. Hur gammal är du Nick? Jag skulle gissa tidig 50-talist? Kanske entreprenör av något slag?

Hälsningar,

Agata

Nick sa...

Hej Agata.

Jag skulle gissa att du inte har tillbringat alltförmycket tid utanför vårt lilla janteland, och ska därför försöka att ta ner detta på din nivå.

Istället för att alltså njuta av livet och kunna bjuda litet på sig själv, föredrar du alltså det 'torra' humorbefriade sättet som idag kännetecknar dagens svensson?

Hur många utländska vänner har du på din facebook-profil? Och hur många av dem talar du med varje dag? Hur många av dem är svarta?

Sanningen att säga bryr jag mig inte, men poängen är att din sort verkar väldigt rädd för att misshaga andra. Precis som svenskarna generellt är livrädda för att säga till mängden vad de verkligen tycker.

Bara det faktum att staten tvingas fjäska med Rosengårds invånare för att den inte orkar med fler upplopp är skrämmande.

Och, om jag vore svart, skulle jag ta illa vid mig av det du skrev - för tydligen är det enligt dig synd om den som är färgad.

Det är helt upp till dig att tycka synd om allt och alla. Jag gör vad jag kan för att alla ska vara till lags, och strävar efter rättvisan som inte finns.
Men det är skillnad på rättvisa och dumhet.
Jag tycker att det är överjävligt att herr krösus sitter på sitt pengaberg medans hela folkslag svälter ihjäl. Att gå utan mat i EN dag känns för oss vardagsmänniskor som en katastrof, att då tänka sig hur det är att knappt ha någon mat alls?! Så kom inte och säg att jag inte bryr mig.
Men att sedan inte kunna njuta av sitt eget liv det minsta och ta vara på det man själv har, är ren idioti. Låt då folk använda sina egna begrepp och låt detta vara ett fritt land. Annars skall alla vara lika för lagen, Abdullah som skriker 'jävla svenne' såväl som Jonas som vrålar 'blatte'.

Nu till din gissning som har krävt 7 års akademisk utbildning för att komma fram till:

Inte ens den fick du till, men du får gärna gissa igen.

Varma hälsningar,

Nick

Anonym sa...

men om man nu inte ska "få" säga negerboll, då ska vi fan byta namn på vitlök, vitkål, finska pinnar och ALLT som har något med "hudfärgade" och "etiska" inslag. eller? annars kan jag tycka att det är ett jävla dubbelmoral.

Karriärmamman sa...

Fast saken är väl ändå den att ordet "vit" och "finne" inte alls har samma negativa klang och historia som ordet "neger". Så den jämförelsen faller platt.

Anonym sa...

Hahaaha är du skön eller?
Låt folk kalla negerboll negerboll om de vill de. Så kan du kalla det chokladboll, mörkboll, fettboll eller vad du vill.
Skriv gärna en "artikel" om alla som envisas att säga svenne istället.

Anonym sa...

Det skulle jag. Varit med om många ggr att en mörkhyad person själv sagt " en negerboll och en kaffe "

tomten sa...

Jag är en svenne jävel som äter negerbollar till fika med mina mörkhyade kompisar från Afrika