På 80-talet drack man te till varma mackor. Jajamen!

I Bonniers kokbok "Hej mat 3" från 1982 kan man läsa diverse spännande recept på smörgåsar (t.ex. grov smörgås med böcklingpastej: "Bred rikligt med böcklingpastej på brödet, garnera med rädisor och gräslök") och annan smarrig mat.

Till många av smörgåsarna står det spännande ingresser, t.ex. "härlig som lunch- eller supérätt". Min personliga favorit är absolut Dagobertmackan, där det står:
"Mer rolig än elegant. Herrarnas speciella favoritsmörgås. Lämplig efter språngmarsch + bastu eller annan trivsam motion".
Gemensamt för alla smörgåsarna är i alla fall att det sedan står: Servera med kaffe, te eller öl. I vissa fall står även vin med. Vem dricker vin till smörgås nuförtiden? Gjorde man det ens på 80-talet?
Nåväl, vart är jag på väg med detta?!? Jo, på 80-talet drack man te till varma mackor, och det beror helt säkert på att det stod så i kokböckerna.

Hemma hos oss gjorde vi varma mackor ibland till helgen... Jättemysigt och gott och sådär, och vi drack ALLTID te till. Ingen i familjen drack te annars, men till varma mackor drack man te. Så var det bara. P.u.n.k.t s.l.u.t.
Och lika otänkbart som det var att äta varma mackor utan att dricka te, lika otänkbart var det att dricka te ur något annat än de särskilda tekopparna som aldrig användes till annat än varma-mackor-te eller möjligen någon sällsynt släkting som hellre drack te än kaffe när det vankades kalas. Vi blev bortbjudna ibland också, och jag minns någon gång när det serverades kycklingsallad... och te. Kycklingsallad kändes lite lyxigare än varma mackor, men det stod nog fortfarande i kokboken "serveras med te...."

Vilka sådana grejer kommer vi garva ihjäl oss åt om ytterligare 20-25 år? Kanske att vi envisades med att dricka kaffe med mycket mjölk och kalla det "latte", eller att sushi fortfarande var en smula exotiskt? Och vilka grejer kommer kännas lika hopplöst ute då som räkcocktail och rensteksmousse gör idag?
Den som lever får se...

Min mamma dricker fortfarande alltid te till varma mackor! :-)

4 kommentarer:

Sophie sa...

P-A och Robban hittade också ett roligt recept. Jag tror att vi skrattade i en vecka åt det: En sjusärdeles purjofräs.

von Adler sa...

Te är en utmärkt dryck, särskilt om man kan brygga i bryggare på löste.

Tack för länkningen till contactcenter, förresten. §:c)

Lisette sa...

Gud så sugen på te och varmisar jag blev!!! Mums!

Anonym sa...

Kan man dricka annat än te till varma mackor? *förundrad*