Fetaste spargrisen...

...kommer regeringen att ha om ett par år, när de har håvat in pengarna på alla piffiga besparingar, som t.ex. att lägga ner Arbetslivsinstitutet, fixa och trixa med a-kassan, dra ner anslagen till Försäkringskassan o.s.v


  • A-kasseersättningen ska beräknas på arbetstiden det senaste året. Den som exempelvis studerat eller varit barnledig ett halvår får halv ersättning
    I dagens system räknas föräldraledighet som så kallad överhoppningsbar tid.

  • Arbetskravet för att få ersättning från a-kassan skärps.
    Från årsskiftet krävs att man har arbetat 80 timmar/månad under de senaste 6 månaderna (jmfr 70 timmar/månad i dag). Det kommer endast vara den faktiskt arbetade tiden som räknas, inte själva anställningen.
    Detta innebär att en person som har en halvtidstjänst men vill ha heltid och därför är arbetssökande och får a-kassa upp till heltid, inte har råd att vara sjuk eller hemma för vård av sjukt barn. Sjukdom eller vård av sjukt barn petar ju ner antalet faktiskt arbetade timmar så att man hamnar under gränsen för a-kassa.

  • Den som är arbetslös behåller dagens låga a-kasseavgift, men det räcker att arbeta en dag under en månad för att avgiften ska höjas till den nya nivån.

Man behöver inte vara nationalekonom eller raketfysiker för att se att den här typen av förändringar kommer slå stenhårt mot särskilt kvinnor.
Kvinnor deltidsarbetar i större utsträckning än män (ofta ofrivilligt), och kvinnor tar ut merparten av de så kallade VAB-dagarna (vård av sjukt barn). Det är ju inte heller någon hemlighet att kvinnor tar ut större delen av föräldraledigheten och att det även förekommer att kvinnor blir av med sina jobb p.g.a att de är gravida.

Piffig situation att t.ex. vara gravida Anna som inte får fortsätta på jobbet efter sin provanställning eftersom hon är gravid (fast naturligtvis säger arbetsgivaren att det beror på något annat, man får ju inte diskriminera gravida).
Anna får sitt barn, tar ut föräldrapenning i vanlig ordning, får betala en högre a-kasseavgift men får inte något jobbavdrag på skatten (eftersom hon inte jobbar). När föräldraledigheten sedan är slut efter ett år eller så, då går hon ut i arbetslöshet. Men vilken ersättning får hon?
"A-kasseersättningen ska beräknas på arbetstiden det senaste året. Den som exempelvis studerat eller varit barnledig ett halvår får halv ersättning". Noll kronor eller?

Om riksdagen röstar ja till regeringens a-kasseförslag så kommer TCO att anmäla Sverige till EU-kommissionen eftersom man anser att förslaget bryter somt EU's bestämmelser om likabehandling av kvinnor och män. Man anser att det handlar om så kallad indirekt diskriminering eftersom förslaget i teorin är könsneutralt men i praktiken starkt missgynnar personer av det ena könet.

Heja TCO! Bra att någon protesterar.

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

annesophie sa...

Fyra år! Fyra jäkla långa år.
Men sen åker dom.
Jag hoppas att jag slipper bli arbetslös inom fyra år och tycker så synd om alla som nu råkar i kläm pga högerns politik. *arg*

Sophie sa...

Nämen man ska ju inte vara hemma med sina barn ju!! Det är ju där de billiga arbetskrafterna för hushållsnära tjänster kommer in!! Voila! Ingen banledighet, ingen sänkt A-kassa... Man kanske ska försöka att jobba åt sig själv? Man kanske tjänar på det? Ta betalt varje gång man städar, lagar mat... Why not?

Pappa funderar sa...

Ja, det är faktiskt så man inte tror att det är sant. Man kan bara undra vad de håller på med. Men trots Reinfelts sorgsna och hundlika blick som gjort så många knäsvaga så är ett säkert: nu ska man skjuta på de svaga och värna om de som redan har så att de får ytterligare lite till. Det är fan i mig så man vill ta till den gamla hederliga revolutionen igen.