Äpplen + päron = fruktsallad

Livsmedelsverket avråder inte helt från alkohol vid amning enligt ett förslag till nya råd för ammande kvinnor. Enligt råden, som skickas på remiss inom en månad, innebär det inte någon hälsofara för barnet om mamman dricker alkohol motsvarande ett till två glas vin en till två gånger i veckan. Råden grundas på befintlig forskning inom området och har tagits fram med hjälp av experter inom olika områden.

Det finns inga studier som tyder på att alkohol skulle ha positiva effekter för amningen. Rådet ska inte ses som en uppmaning till kvinnor att dricka alkohol under amningsperioden.

– Däremot finns det ingen anledning för kvinnor att sluta amma för att de vill dricka ett enstaka glas vin, säger Annica Sohlström.


(Pressmeddelande från Livsmedelsverket)

Som ett brev på posten efter nåt sånt, kommer diskussionerna på diverse forum...

"Om man inte kan avstå från ett glas vin under de månader man ammar, då behöver man nog söka hjälp för alkoholproblem"
Jaaaa, för alla vet att det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål och ingen dricker ett glas vin för den goda smakens skull utan enbart för att man ska bli aspackad.

"Mäh, skulle du ge ditt barn vin i nappflaskan?? Va? Va? Va? Nä, där ser du, varför ska man då dricka vin när man ammar?
Det är här fruktsalladen börjar blandas... eller fredagsgroggen kanske, för man är uppenbarligen aspackad redan till att börja med om man inte förstår att man inte kan jämföra äpplen med päron.

"Det ska vara nolltolerans för annars kommer en massa gravida att tro att det är okej att dricka när man är gravid också"
Om läskunnighet och läsförståelse är på en låg nivå i Sverige idag att människor inte kan skilja på graviditet och amning, då tror jag vi har ett betydligt större problem än Livsmedelsverkets pressmeddelande.

"Så fort saker blir accepterade så höjer man ribban, och många kommer säkert att dricka jättemycket"
Är det ett bra argument för att ha en myndighet som ska undanhålla information och ge rekommendationer baserade på luddiga moraliska värderingar som inte är grundade i fakta?
Eller ska man tro (och hoppas) att människor faktiskt har kvar en liten förmåga att tänka själva?


Och ja, jag är fortfarande på dåligt humör ;-)


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Blue sa...

Duger Bacardi?

Isåfall kan jag ilbuda över en flaska om du står för blanddryck.

Låt oss bara konstatera att det finns gott om idioter, att min röv är större än Nigella Lawson och att det är härligt att uppröras över skitgrejor när man är på dåligt humör.

Helst samtidigt med intagande av sprit.

*skål tamejfan*

Anonym sa...

Jag dricker enbart för att bli packad. Det är sant!