Sagan om knappen

Läs och njut... detta är från min allra finaste tid som författare: 1985! :-)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Det var en gång en fabrik som tillverkade knappar. Fabriken hette Knapp o Knopp AB. På den fabriken tillverkade man många olika sorters knappar. Det var runda knappar, avlånga knappar, trekantiga knappar och fyrkantiga knappar. Glömde jag något nu? Jo, dom gjorde en alldeles speciell sorts knappar också. Så här såg dom ut. Håll med om att dom liknar bildäck.

Ja i alla fall så var det nu så att den där alldeles speciella sortens knappar skulle köras till ett skrädderi. Dom skulle köras med lastbil. Alla knappar var packade i lådor. Men plötsligt under färden råkade en knapp ramla ut. Det är den knappen den här berättelsen ska handla om.

Det var tomt på vägen. Knappen såg sig omkring. Den var ganska rädd, för den hade ju aldrig sett annat än maskinerna på fabriken och lastbilen, så det var ju inte så konstigt att han var rädd.
Plötsligt såg han några konstiga varelser som gick på en stig bredvid vägen. Det var en pojke och en flicka. Men det visste ju inte knappen, för han hade ju aldrig sett så konstiga varelser förut. Pojken och flickan kom närmare och då fick flickan se knappen. Hon tyckte att den var fin, så hon tog hem den och sydde fast den på en kudde för den passade inte till någon av hennes klänningar.
Flickan bodde i ett fint hus. Knappen hade aldrig sett något så fint, så han satt bara på kudden och stirrade. Men efter några dagar hade han blivit trött på att bara sitta och stirra på allt vackert. Han ville komma ut och röra sig lite.

Så en dag skulle flickan och pojken gå på en utflykt med några av sina kamrater. Då tog flickan med sig kudden ut för dom skulle gå till stranden för att bada och sola. Hon tog också med sig en stor filt att ligga på. Men när dom kom till stranden råkade knappen lossna för den hade suttit ganska löst. När flickan märkte att knappen var borta började hon leta i sanden. Men hon hittade inte den. Men hon tänkte:
- Jag har ju ändå så många fina knappar hemma, så det gör inte så mycket.
Under tiden hade knappen rullat iväg. Den var inte lite rädd. Du kanske undrar varför. Jo, då ska jag tala om det för dig. Skulle inte du vara ganska rädd om du kom till en okänd plats och tappade bort din ägare där? Det var i alla fall knappen. Allting var ju så nytt för honom. Han visste inte var han var eller vart han skulle rulla. Så han låg bara stilla i sanden och väntade på att någon skulle hitta honom.

Men när ingen kom så rullade han iväg och lade sig i ett lingonris. När han varit där ett tag så hörde han steg. Då låg han helt stilla. Det var två flickor som skulle plocka lingon. Den ena flickan råkade plocka upp knappen utan att hon såg den. Så hamnade knappen i en korg. När flickorna kom hem och skulle rensa lingonen från skräp så hittade den ena flickan knappen. Men hon tyckte inte om den så hon slängde den. Och där slutar denna knappens historia.

Knappen Knappsson
föddes 85-06-13 på en knappfabrik
dog 85-08-20 i en skräpkorg

SLUT
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tidigare utkomna böcker av samma författare:
- Spökhuset del 1
- Spökhuset del 2
- Lilla Per Tummeliten
- Cirkusen
- När Lisa var ensam hemma
- Anna och trollgumman
- Marias kattInga kommentarer: