Hurra för Mor!

Hos Mymlan (som i sin tur hittat det hos theCritics), hittar jag dessa anvisningar anno 1920, som talar om hur Mors Dag ska firas :-)
Anvisningar till firande av Mors dag

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft.
Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.

6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för Mors dag.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vi har varken flagga eller flaggstång, så punkt ett utgår. Det är för sent för punkt två och punkt tre blev väl lite sådär... jag har iofs druckit kaffe, som jag fixat själv. Och jag har fått gåvor... av barnen, efter att jag talat om för dem att det är mors dag och att man brukar ge presenter till sin mamma då.
Jag fick en prinsessryggsäck (vackert inslagen i en gul fleecefilt), en leksaksmobiltelefon (inslagen i samma filt fem minuter senare) och en Barbie-hårtork (inslagen i en annan filt). Och jag inser att vi därmed blev "familjen filt".

Men jag väntar stillsamt på punkt fyra och fem.
Jag ser framför mig hur barnen utbedjar förlåtelse för allt som vållat mig sorg, suckar, bekymmer och svårigheter och hur jag, lite likt mamma Ingalls, lägger huvudet på sned och ler milt mot de vackra barnen som från djupet av sina små ligisthjärtan bringar mig hjärtans tack för att jag håller samman hemmet.

Sedan tänker jag dricka sprit och låtsas som att jag inte ser eller hör hur de söta barnen slåss och skriker, och även låtsas som att jag inte ser berget av disk eller drivorna av leksaker som är spridda runtom i huset. Och så ska jag drömma mig bort till nästa års Mors Dag då jag återigen får filtpresenter och får le milt mot mina vackra barn.

Skål! Och grattis på Mors Dag till alla er andra mammor där ute. Må ni ha en fridfull och kraftigt berusad dag :-)

Läs även andra bloggares åsikter om ,

5 kommentarer:

Champagne sa...

Det var alltså bättre förr?

listoplisto sa...

Uppenbarligen! :-)

Anonym sa...

Anvisningar 2009 (enligt LN):

1. Grannens flaggstångslina väcker Mor upprepade gånger före gryningen. (Å andra sidan ligger Mor hopkurad runt en hostig fyraåring i en 80 cm bred säng, varför sömnen ändå är sisådär).

2. Mor hälsas om morgonen av ilskna vrål för att tidigare nämnda fyraåring inte får igång sitt dataspel själv.

3. Hon inser – efter uppstigandet – att den övriga familjen korpat åt sig allt mjukt bröd i huset. Mors hjärta gläds åt den av familjen uppvisade frukostkreativitet som lämnat köket i ett skede som påminner om Hiroshima strax efter bombsläppet.

4. Henne beredes nu möjlighet att städa huset inför snickarens besök medan det yngsta barnet tar en morgonlur. Henne beredes INTE tillfälle att duscha, uppsöka avträdet eller borsta sin hult leende tandrad. Det äldre barnet hoppar studsmatta, får kakor av farmor trots att det är matdags och klämmer slutligen fingret i en solsäng.

5. Mor ser fram emot en liten högtidlighet där far i huset medverkar. Troligen inträffar den på MAX strax efter IKEA-besöket. Menyn läses upp utantill och hjärtats tack bringas Mor, som idogt köat och halat upp plånboken för att å bordet framställa middagen. Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för att de spillt läsk på Mors pommes medan hon tvättade händerna, och kallar Mor ”dumma bajsvatten!” när Mor inte orkar köa en gång till för en mjukglass.

6. Ingen hälsar Mor med brev eller telegram, ty att det svenska postväsendet skulle få för sig att utdela något på en söndag nu för tiden är ETT STORT JÄKLA SÄMT.

listoplisto sa...

LN: *asg*
Det låter onekligen lite mer... 2009 ;-)

Lovan sa...

*dör av LN:s lista* HA HA HA HA HA!!!