Åsså Saddam...

Dödsstraff alltså... ja, vad säger man om det?
Saddam Hussein önskade att få bli arkebuserad ifall domen blev dödsstraff. Han uttryckte en önskan om att inte bli hängd. Och vad blev domen? Dödsstraff, hängning.

Dagen innan domen föll såg vi på nyheterna när han uttryckte sin önskan. Jag sa att det inte skulle förvåna mig en sekund om domen skulle bli just hängning, liksom bara för att... "nu ska vi straffa den jäveln, jasså han vill inte hängas? Jamen då hänger vi honom då", typ.

Vet inte om det ÄR så, men det är svårt att inte tänka tanken.
Oavsett vilket så kan jag inte riktigt gå med på att dödsstraff någonsin är en bra idé. Kanske inte ens när det gäller Saddam Hussein.
Dödsstraff är så primitivt, så ociviliserat, så absolut inte konstruktivt. Det stillar bara en blodtörst... tillfälligt. Men sen då?
Alla offer är fortfarande offer, alla anhöriga har fortfarande mist sina nära och kära, och vad hjälper det egentligen att ytterligare en person dör?

Neeee... dödsstraff är inte bra. Så är det bara.


Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Annie sa...

hm, tänkte likadant. Vem anser sig så god att den kan rättfärdiga det här och döda honom, världen är precis likadan efter.. Tror nog att det skulle vara bättre om han fick livstid, då skulle han vara tvungen att leva med sig själv, och det är nog straff nog.

smultronpaj sa...

Gillar inte heller dödsstraff av olika anledningar. Till att börja med tycker jag inte att man kan säga : döda är fel och se döda själv. Sen kan man ju tycka också att ha nog lider mer om han får sitta i finkan tills han ruttnar.

Dessutom har jag väldigt svårt just för hängning. Det känns väldigt primitivt 1800 tal typ.