Annica Dahlström

Nu kan vi på ALLVAR börja prata om personer som inte går att fatta...

’Pappan kan skada barnet’

Tanten har forskat fram att det finns neurobiologiska skillnader mellan män och kvinnor som gör att män är sämre lämpade att ta hand om små barn, och hennes slutsats är att det kan vara rent skadligt för barnen om de tas omhand av pappa i för tidig ålder.

Jag såg henne diskutera detta med JämO i TV4's morgonsoffa häromveckan, och höll på att tappa hakan.
Först tänkte jag att det skulle bli intressant att höra om hennes forskning, men när programledaren (pappa) frågade om han har skadat sina barn genom att vara föräldraledig, och AD svarade att "nej, det beror ju helt på hur du är som person", då blev jag lite trött.

När programledaren sedan fortsatte med att fråga: "men om det nu är så stor skillnad mellan män och kvinnor, då är jag ju sämre än min fru?" och AD svarade "ja, du ammar ju inte", då började JämO se rött och konstaterade att hon inte bara dömer ut pappor som sämre än mammor, utan även ickeammande mammor som sämre än ammande mammor, och plötsligt står man där med en liten elitklick mammor som är de enda som egentligen är lämpade att ta hand om barn.

På vidare frågor fortsatte hon svara att det är helt beroende på vad man är för person o.s.v, och jag var inte den enda som undrade om hon förstår att det liksom helt tar udden av hennes så kallade forskningsresultat.

Lite längre in i debatten visade det sig att det hela egentligen handlade om att hon tycker att mammor själva ska få bestämma hur länge de vill vara föräldralediga, alltså att pappor inte ska vara där och tafsa på föräldraledigheten.
Hoppsan, det låg visst en politisk agenda där mitt i vetenskapen, vem kunde tro deeeet???

Suck.

För övrigt är detta samma dam som för en tid sedan tyckte sig se ett samband mellan bröststorlek och matematisk begåvning.

Jag slutar nog här.
Japp.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

7 kommentarer:

Sophie sa...

För det första så gillar jag hennes första samband. Jag är bra i matte och jag har... Ja...

För det andra så är det väl självklaret att kvinnorna är bättre på att ta hand om barn än vad män är. Jag tittade ut över ett gäng föräldrar och frågade hur de trodde att DE skulle bemöta förskolan om det bara fanns manlig personal här. Det blev knäpptyst. Sen sa en pappa med skräck i rösten. Men SÅ skulle det ju aldrig kunna vara. Det är inte naturligt, för i samhället så är det ju inte bara män, där är det ju blandat.

Nähä. Men det är väl nog bevis va? ;o)

Åsa sa...

Ååå vad jag har väntat på det här blogginlägget!!

Andreas sa...

Suck...läste om henne också, och blev precis som du. Trött. Man pratar gärna om hur patriarkatet förstör för kvinnor, men jag är av den åsikten att det oftast rör sig om kvinnor som ser ner på kvinnor. Du vet ju hur snacket gick på mitt jobb då jag - ve och fasa- gick tillbaka till jobbet efter "bara" ett halvår som föräldraledig...

Simon Molander sa...

Kan tillägga att hon, angående sin bok och sina föredrag, hävdat i forskning och framsteg att "ibland måste man överdriva för att få fram vad man vill ha dagt". Känns inte riktigt som en seriös forskare.

Verkar som tur är vara så att de flesta förstår att hon pratar strunt.

Anonym sa...

hmmm, du blir trött säger du.

jag tror att det beror på att du helt enkelt inte förstår hur statisktik används inom forskning.

vad hon säger är helt enkelt att det finns två olika spann för män och kvinnor, dessa är delvis överlappande vilket innebär att hon måste säga att det beror på hur ngn "är som person". det finns säkert vissa män som är bättre lämpade som föräldrar än vissa kvinnor. men överlag är den kvinnliga populationen bättre lämpad än den manliga populationen (dvs. populationerna är inte samma utan skiljda).

Sulla sa...

Till Anonym:

Med tanke på att spridningen inom grupperna (vad det gäller förträfflighet som förälder) är större än spridningen mellan grupperna (och att den spridningen varierar väldigt mycket mellan olika kulturer och klasser) så verkar det som att du "helt enkelt inte förstår hur statisktik används inom forskning."

Vad det gäller att tjejer med stora bröst inte är bra på matematik, är det för att rattarna skymmer matteboken eller?

Nihilisten sa...

Ditt inlägg grundar sig på dålig logik; inga generella skillnader kan bejaka alla individuella skillnader.

Det Dahlström vill ha sagt är att inte alla pappor nödvändigtvis är dåliga pappor, men att de i gemen inte är lika lämpade för att ta hand om barn som kvinnor, pga. biologiska skillnader.