FI, en folkrörelse?

Bloggen FRIKTION uppmärksammade häromdagen att Feministiskt Initiativ har fått 400.000 kr i etableringsbidrag från "Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsarbete".

Haken är bara att sådant bidrag inte får ges till politiska partier, men att delegationen kommit runt detta genom att ställa som villkor att FI inte ställer upp i politiska val under 2007.
Men så synd, då missar FI alla de....hmmm, låt mig tänka... noll val som anordnas i år. Fiffigt.

Idag uttalar sig delegationens ordförande Gerd Engman i Expressen:

"De kan ta beslut nästa år om att ställa upp i EU-valet eller riksdagsvalet. Så det går att manipulera vårt beslut. Men då lurar de verkligen oss"
"Om de ställer upp i nästa val, då är de ett politiskt parti och är inte berättigade till bidraget. Men då har de ju redan pengarna. Det är förfärligt, men så är det"
Godmorgon delegationen. Ni har uppenbarligen sovit under en sten de senaste åren eftersom ni missade att FI ställde upp i riksdagsvalet i höstas. Det borde kanske ha varit en liten fingervisning innan ni fattade beslutet ifall det nu är så "förfärligt"?

I samma artikel uttalar sig Gudrun Schyman så här:
"Feministiskt initiativ är inget politiskt parti. Vi är en feministisk folkrörelse. Men vi kan även ta politiska parlamentariska initiativ om medlemmarna beslutar det"
och tycks alldeles glömma att det bara är några få veckor sedan SVT visade filmen om FI, där man bland annat fick se hur det politiska partiet FI gladeligen traskade iväg till Valmyndigheten för att registrera sig för riksdagsval.
De finns dessutom med i listan över registrerade partibeteckningar hos Valmyndigheten.

Jag hoppas verkligen att det är ett felcitat eller nåt. För så knasig ÄR inte Gudrun Schyman...


Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

GIS-mormor sa...

Hör du! Varför byter din blogg aldrig namn? - Bara undrar...

Anonym sa...

Ah... bra fråga. Från början kunde jag inte tänka mig något bra namn på bloggen, så det blev som det blev bara för att det skulle bli NÅGOT.
Sedan har det känts svårt att byta, för namnet har liksom "satt sig" i mig på något vis :-)

Typ så... eller nåt.

GIS-mormor sa...

Du är liksom inmålad i ett hörn... ;-)

tiarafeministen sa...

Fast det Gudrun säger är exakt vad F! är. F! är en organisation som bygger på folkbildning och aktivism men som även kan välja att ta parlamentariska initiativ. Vi kan alltså välja att ställa upp i fler val men organisationen står och faller inte med detta!

Sen ska man inte smyga med att det finns en internkritik mot att man väljer att ta emot dessa pengar, men det är en annan aspekt...