Döskallar och grejs

Häromdagen fick jag ett mejl från Lindex. Som "en av deras bästa kunder" skulle jag få testa deras nya webbshop. Coolt, jag gillar att handla på nätet.

Så jag klickade mig in, spanade runt lite på damkläder innan jag kom på den lysande idén att kolla barnklädesavdelningen. Alla som varit in i en Lindex-butik någon gång vet att det är helt omöjligt att hitta något vettigt där, eftersom allt är hoptryckt på liten yta, dessutom indelat i flick- och pojkavdelningar så att man får NOLL överblick.
Jag tror inte att jag är helt unik, men jag tänker lite så här: "Okej, jag vill köpa en snygg tröja till treåringen". Då uppstår vissa problem när jag måste plöja mig genom både flick- och pojkavdelningen för att möjligen hitta något.
Och så några enmiljonwattslampor på det, så är man lagom svettig innan man har hittat något som kanske funkar.

Webbshop alltså. Bra idé!
Treåringen är av kvinnligt kön, och av gammal ovana klickade jag mig in på kläder för flickor först. Och höll på att börja kräkas av rosachock. Klickade mig genast in på motsvarande avdelning för pojkar, och suckade lyckligt när första träffen var en jättefin svartvitrandig t-shirt med en blå döskalle på. Nyfiket tänkte jag att jag måste kolla om det finns några döskallar i rosa på flickavdelningen. Kanske kanske har Lindex tagit i alla fall ett litet steg mot den helgalna uppdelningen?
Tillbaka till flickavdelningen alltså... och jorå, visst finns det döskallar där med. T.ex. en som är en katt med korslagda knotor under. På en rosa tröja naturligtvis. Jag kan nästan svära på att kattkräket hade långa ögonfransar också.

Jag mår illa.
Då är det i alla fall lite uppfriskande att se ett initiativ för att göra barnklädesavdelningarna något mer könsneutrala. Eller unisex, det låter ju trendigare, n'est-ce pas?

Sedan kan jag ju tycka det är lite märkligt att det ska behöva bli en GREJ av att en butik väljer att hänga kläder efter storlek, inte efter färg och sedan storlek. Iofs ännu märkligare att det faktiskt finns folk som tycker detta är FEL, med motiveringen att man ju måste kunna se skillnad på flickor och pojkar.

Men på den linjen kanske man borde föreslå att alla barn får en obligatorisk tatuering, helst i pannan. Det kanske blir lite blaffigt att skriva POJKE eller FLICKA, så jag nöjer mig med könssymbolerna och .
Då kanske man också kan förhindra att pojkar råkar bli homosexuella för att deras föräldrar tvingar dem att ha rosa kläder. Jag menar, tatuering i pannan lämnar ju utrymme för ett medborgaransvar liksom... går jag på gatan och ser en pojke i rosa så kan man ju lagstifta om att det ska var min skyldighet att spöa upp hans mamma eller pappa och sedan klä pojken i korrekt blå nyans.

För hur ska det annars bli? En värld där alla barn kan ha alla olika sorters kläder? Nej nej, då faller ju hela världsbilden. Kanske ramlar månen ner också, och eventuellt slocknar solen. Och värst av allt, tänk om någon råkar ta fel på pojke och flicka? Herreguuuuud!

Nä, jag mår fortfarande illa...

8 kommentarer:

syster Mia sa...

Så himla bra skrivet! Jag ska skriva ut inlägget och visa för alla jag känner. Orden har en förmåga att ta slut när jag blir riktigt upprörd men du har ju redan sagt allt så jag kan bara slänga pappret i ansiktet på alla imbeciller man stöter på! Upp till kamp.

vandrarvild sa...

sånt där mår jag också alltid illa av. I örebro finns en leksaksafför där ena halvan är målad ljusblå och den andra halvan är rosa. PÅ den blå halvan står det coola träbilar och flygplan och träverktyg. På den rosa halvan är det glitter, spets och dockor, docksängar, leksaksugnar och spisar, rosa serviser o s v.

jag skulle skämmas djupt om jag ägde en sån affär, mest för att jag skulle vara så omedveten, och vem vill vara oupplyst numera? eller, de är ju en hel diskussion bara det eftersom det är plågsamt många som väljer att vara oupplysta.

Cecilia sa...

I vår familj har vi barn av båda könen. Dottern gillar rosa, gärna med glitter på, och sonen vill ha svart och blått (i enstaka fall går det bra med orange, om det är lejon på typ....). Frågan är om han skulle välja rosa om det fanns som alternativ? Tror inte det faktiskt.

Lösningen är väl egentligen ganska enkel. Erbjud båda alternativen åt båda könen. Och om en tjej vill ha rosarosarosa ändå så är det faktiskt helt ok det med. Olikheter berikar.

Och på tal om dödskallar så har jag hittat en jättefin top till dottern - i turkos med en dödskalle (inga katter här inte!)

För övrigt så gillar jag inte Lindex så vidare värst sen bikini för barn-grejen....

Lollias sa...

Förstå vår vånda - i vår lilla byhåla finns numera bara EN affär som säljer barnkläder. Gissa vilken? Den börjar på L...

Ett tips är faktiskt Me&I - de har inte bara retrofärger (murrmurr för dem som gillar 70-talet), utan också roliga mönster som grodor och dödskallar. Bra kvalitet, dessutom!

Blir jag arbetslös till jul vette fåglarna om jag inte öppnar en VETTIG barnklädesaffär!

GIS-mormor sa...

Det var faktiskt mycket bättre på sjuttitalet (strax innan jag började få barn). Då var det brunt, orange grönt och rött som gällde. På alla! Dessutom hade många pojkar "polkahår", sånt där som Gustaf Vasa hade, så många gånger såg man inte på de mindre barnen om de var pojkar eller flickor.

Lollias: Förlåt, men jag hoppas du blir arbetslös ;)

Pippi sa...

Lustigt... Jag har också bloggat om just detta i dag och länkat till samma artikel på DN:s hemsida :-) Det är så man blir mörkrädd - mera Unisex till folket!

Sanne sa...

Så olika man kan tycka :-)

Simon, 3 år, har den där illrosa tunikan med döskallekatten. Och han älskar den :-) Och jag tycker också den är ett jättebra unisexplagg, faktiskt. Funkar utmärkt för båda könen, enligt mig.

När jag först såg den, så ville jag egentligen köpa den i brunt med rosa katt på. Men han ville ha den illrosa varianten. Han är inne i en intensiv rosa-och-glitterperiod :-) Och jag tycker att mycket av de kläder som Lindex har för tillfället just är sådant som jag gladeligt sätter båda på pojkar och flickor. Både de tröjor som är med monster och de som är med rosa, glitter och katter.

Dessutom tror jag strikt talat att deras kläder för tillfället heter "kids". Alltså ingen egentlig uppdelning i kön :-)

Sonja sa...

jiiha! håller bara med, har inget att tillägga!