Världssamvete

Det är jobbigt att få barn, för även om man blir helt nollställd och omedveten om många saker runtom en så blir man desto mer medveten om andra. Det dyker upp funderingar om huruvida man egentligen borde ha satt barn till världen överhuvudtaget med tanke på vilken värld det verkar som att de får växa upp i.
Isbjörnar svälter ihjäl och drunknar för att de inte har någon is att gå upp på. Tolvåriga ”gudskrigare” halshugger fångar och på det personliga och mer snuttifierade planet slåss man med det dåliga samvetet och undrar hur mycket man skadar sina barn genom att de kanske äter falukorv lite för ofta, inte får nog mycket frisk luft (men hur frisk är den egentligen?) och tittar för mycket på TV?

Och så den stora frågan då: Spelar det någon roll?
Gör det egentligen någon skillnad om jag använder lågenergilampor och kollektivtrafik och sorterar mina sopor? Eller om jag bara ger biodynamiskt odlad och rättvisemärkt mat till mina barn? Spelar det någon roll?

Urk, jag måste ta paus från nyheter ett tag tror jag. Jag orkar inte läsa mer om klimathot, barnsoldater och människor som blir skjutna/knivhuggna/misshandlade på öppen gata av andra människor som borde fått hjälp för länge sedan.
Jag vill bara gömma mig i min egen bubbla och känna att jag kanske har gjort något bra med tanke på att mina barn äter vindruvor och rivna morötter som om det vore smarrigaste lördagsgodiset. DE kommer i alla fall inte att bli barnsoldater, och om jag aldrig släpper ut dem hemifrån så kommer de inte heller att bli knivhuggna på gatan.

Det låter väl bra?

5 kommentarer:

Ida sa...

Ja det låter som ett bra resonemang, det är lika bra att hålla dom inne för då kan dom iallafall inte bli ihjälskjutna/överkörda ;-)
Nä men jag förstår vad du menar med klimathotet, vi tjatar ju bara om det i skolan just nu och jag kan säga att du får man verkligen dåligt samvete...

Anonym sa...

åh, du kan ju i alla fall alltid bara göra ditt allra bästa. och jag tror inte att barn är så jävla petiga med saker om man själv inte lär dem att vara petiga. Jag menar; om ungarna får höra av sina föräldrar hela tiden att bara ett märke på kläder/en viss typ av mat funkar så kommer de ju ta efter det. Så du ligger rätt bra till om de käkar grönsaker och frukt och faktiskt gillar det...
/vandrarvild orkar inte logga in för hon ska snart gå och känner sig schizo för att hon talar om sig själv i andraperson, eller blir det trejde. well, shit happens....

listoplisto sa...

listoplisto: Nån klok sommarpratare sa härom året att man ska lämna sina barn i fred och låta dem sköta sig själva. Då minimerar man risken att förstöra dem för livet ;-)

Åsagåsa sa...

Ja pust och stön. Jag blir så trött ibland, eller rätt ofta, när jag märker att jag engagerar mig för mycket. Eftersom vi (människorna i västvärlden) har bestämt att demokrati är the way to go, och jag således inte kan bli diktator och bestämma hur alla andra skall leva måste jag acceptera att jag gör så gott jag kan, och resten måste jag släppa. Men jobbigt är det, kanske varje dag.

Sophie sa...

Det är bara att gilla läget.. Så är det... Vi måste ändra vår livvstil. Slagorden: Vi lånar världen från våra barn, är tyvärr sant...