Vad är makt?

Aftonbladet listade häromdagen Sveriges 100 mäktigaste personer, och efter en titt på listan är jag rätt nyfiken på hur listan tas fram och vad som definierar "makt". Föga förvånande är statsministern på första plats, följd av finansministern, riksbankschefen och ett par partiledare. Sedan kommer Zlatan, några fler partiledare, kungen, företagsledare och så Carolina Gynning (!) på 37:e plats och Magnus Betnér på plats 50. Ur bloggvärlden finns bl.a. Alex Schulman och Blondinbella med, och sakta men säkert blir begreppet "makt" ännu luddigare för mig.

Wikipedias definition av makt beskriver olika maktresurser (t.ex. retorisk förmåga, kunskap, prestige/status, kontroll över opinionsbildning), och med det klarnar väl kanske bedömningen en aning.
Statsministern har kunskap och retorisk förmåga och absolut en viss kontroll över opinionsbildningen i landet. Carolina Gynning, Magnus Betnér, Zlatan och Blondinbella har kändisstatus, men den enda av dem som kanske har makt är väl Blondinbella, eftersom det är så oerhört tydligt i bloggvärlden att många vill vara som hon. Magnus Betnér är kul, men hur mycket påverkar han något?

Det intressanta är väl kanske egentligen att "kändistypen" av makt förmodligen ökar ett snäpp bara av att personerna är med på en "mäktigaste personerna"-lista. För om man är med där så måste man ju vara någon. Och om nån har tyckt att man är någon, så kanske fler lägger märke till en, och då får man mer "makt". Som en självuppfyllande profetia, på gott och ont.

Jag hade gärna velat se panelen bakom listan, och hur de har resonerat sig fram till vilka som ska vara med och i vilken ordning.

Andra som bloggat om detta: WitchBitch, Svensson, Mammamumrik, MadWorld


Läs även andra bloggares åsikter om ,

6 kommentarer:

PGW sa...

Jag undrade detsamma! att politikerna har reell makt kan jag gå med på, men Carolina Gynning ..?

Mammamumrik sa...

Men bra blogg hörrudu!
Hittade hit via din länk till mig - tack förresten. Återkommer säkert fler gånger.
Jag blir lite avundsjuk. Jag vill oxå ha ett Wii. Men barna tycker att om det inte ska skaffas PS3 kan vi lika gärna nöja oss med vårat PS2. Så jag har liksom inget alibi.
Mitt-i-mellan-hälsningar i Mellandagarna
Mumrikan

Elin sa...

En himla svår fråga. Men man tycker att människor som Reinfeldt eller kungen är dom som sitter på makt.. Eller?

mamma sa...

Carolina Gynning tyckte i nyhetsmorron att hon hade makt eftersom hon hade ändrat sitt liv och leverne och var sig själv. På det viset hjälpte hon unga flickor/kvinnor till bättre självförtroende.
!?
Ja,ja ... så kan man också se det ...
kanske.

Katinka sa...

Ja, det där med makt är ju intressant naturligtvis. Skrämmande om kändisarna verkligen har reell makt. Sådant ser ju dock vårt samhälle ut nuförtiden.

LadyFi sa...

Blondinbella har mycket makt! Hjälp...