O-bama can't you tell, O-bama can't you tell...

To those leaders around the globe who seek to sow conflict, or blame their society's ills on the West - know that your people will judge you on what you can build, not what you destroy
Som småbarnsförälder är det sällan man får komma nära TV:n vid Bolibompatid (eller någon annan tid), så jag har inte hunnit spana in president Obamas tal förrän alldeles nyss. Hollywood behöver aldrig mer göra filmer á la Independence Day, det där installationstalet var helt filmvärdigt. Och ja, jag fick tårar i ögonen ett par gånger.
Det här inläggets Lili&Sussie-samplade rubrik är för övrigt helt ovärdig, jag vet *S*


Citatet ovan är taget ur Obamas tal. Översatt till svenska lyder det ungefär så här "Till de ledare runtom i världen som försöker skapa konflikter eller skylla sina samhällens olyckor på västvärlden - var medvetna om att era folk kommer att döma er efter vad ni bygger, inte vad ni förstör"

Vi har väl alla sett, eller varit inblandade i större eller mindre tjafs och konflikter genom livet, på jobbet eller någon annanstans. Det är lätt att hamna i en spiral där man fokuserar på ilska och allt som är negativt, istället för att försöka bygga något bättre av situationen. Alla gånger kanske man inte har orken att vara positiv, ibland känns det skönast och enklast att bara vara arg och försöka bryta ner saker/personer/situationer. Men frågan är vilket man mår bäst av i slutändan? Eller vilket man når bäst resultat med?

Jag tror vi alla har något att lära på den fronten. Man döms efter vad man bygger, inte vad man förstör...


8 kommentarer:

Corundum sa...

Ja, just precis den delen av talet var faktiskt riktigt bra, måste jag säga...

Men jag tror också att vi antagligen har missat massor av otroligt rörande tal här i Sverige helt enkelt för att vi aldrig förr varit såhär intresserade och brydda om en president i USA.

Framtiden får utvisa...

/Corundum
ordensmakt.blogspot.com

Hemliga damen sa...

Hear, hear, jag fortsätter på temat hos mig. Och ska försöka tänka på att "bygga" när jag hämtar barnen idag..

Champagne sa...

Bästa talet genom tiderna, eller tja, åtminstone efter mr King.

Och visst är han lite filmstjärnesnygg. *kär*

Blue sa...

Jag säger som jag skrev i mitt inlägg under talet.

Hade det inte varit förbjudet med bigami hade jag gift mig med karln!

Och Corundum. Det finns ingen svensk som kommer i närheten av den karisma Obama har. Kungen stammar och säger fel ort. Våra politiker gör att jag får gåshud av fel anledning. Friggeboden sjöng "We shall overcome".

Det finns inte ens någon amerikan som berör på det sättet Obama gör. Han är helt enkelt helt jävla outstanding med en grymt bra talskrivare.

Prove me wrong ;o)

Det var ju någon amerikansk komiker som tyckte att det var lite trist att Obama blev president eftersom det är svårt att driva med någon som är en hyvens kille, har en schysst familj och inte leker med cigarrer i Ovala Rummet. Jag är benägen att hålla med honom.

Corundum sa...

Blue, jag vill inflika att Obama stakade sig då han svor själva eden. Inte för att det spelar någon speciellt stor roll, men iaf.

Och vår kung har för tusan dyslexi! Är det inte ironiskt förresten att det är ett så svårt ord?

Nåja, Champagne, kolla in bilden av Obama jag har på mitt senaste inlägg på min blogg. Du kommer nog att gilla den. Inlägget handlar i övrigt om Obamas tal.

/jag.
ordensmakt.blogspot.com

Blue sa...

Han stakade sig inte. Han var dock för snabb med att börja repetera eden.

Och det struntar jag i.

Visa mig istället en svensk som har sagt något lika bra, med samma karisma och som har berört världen. DET hade däremot varit intressant.

PS: Ja, kungen har dyslexi...men sist jag kollade definitionen så har det inget med typ alzheimers light att göra. Han kan inte skylla på dyslexin för att han sa Örebro istället för Arboga :-p

Vad har vi? Mona Sahlin som med sina spyflugebensögonfransar där krokodiltårarna hänger när hon försvarar sina diverse dumheter.

De politker som jag gillar bäst, oavsett partitillhörighet är Maud Olofsson, Gudrun Schyman, Ulf Adehlsson och Carl Bildt. Men ingen, verkligen ingen, kommer ens i närheten av storheten hos Obama.

En brasse-mammas mat och allt runtomkring sa...

En god vän lärde mig en bra metod mot ilska, varje gång man blir irriterad, ta ett djupt andetag och blås ut - och se hur det negativa blåser bort. Kanske något att tänka på för världens tokar.

Maria och Jonas + bebis sa...

Mycket bra citat :) Hoppas att han städar upp där borta i washington nu och vi får se om han uppfyller vallöftet: Change, can happen :)