Heter trumpeten Olle eller Ulla?

Nej, jag har inte ramlat och slagit huvudet. Rubriken är i allra högsta grad relevant, i alla fall om man ska utgå från det faktum att Vetenskapsrådet beviljat anslag till ett projekt med titeln "Trumpeten som genussymbol - om manligt och kvinnligt kring trumpeten/trumpetare i tid och rum"
För uppenbarligen är det så att trumpeten är en genussymbol (who knew?) och att detta behöver utredas mer.

Den övergripande frågeställningen är att undersöka vilka mekanismer och sociala och kulturella sammanhang i tid och rum som gestaltas, skapas och återskapas genom trumpeten som genussymbol.
För att kunna utkristallisera dessa, blir det nödvändigt att problematisera begreppen manligt och kvinnligt och undersöka närmare de föreställningar, som är verksamma och skapar trumpeten som markör för manlighet.
I projektet ska Verena Jakobsen Barth vistas två år i Glasgow, vid Royal Scottish Academy of Music and Drama för att studera instrumentsymbolik (t.ex. hur trumpetare framställs på skivomslag), ljudsymbolik (vilka av trumpetens klanger som uppfattas som norm/manligt och vilka som uppfattas som avvikande/kvinnligt) och hur trumpetare (såväl manliga som kvinnliga) formulerar sig själva.
Någon liknande studie har inte tidigare gjorts. Genusperspektiv har länge inte tagits i beaktning inom trumpetforskningen.
Allvarligt talat... är det inte precis sånt där som gör att genus- och jämställdhetsfrågor inte tas på allvar?

Det går tydligen inte att komma tillrätta med konkreta saker som t.ex. osakliga löneskillnader eller ojämna maktförhållanden. Det går faktiskt inte ens att vara säker på att det finns osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor (enligt vissa). Men det går att tillbringa två år med att studera "kvinnliga" och "manliga" klanger hos en trumpet?

I mitt stilla sinne undrar jag vad denna trumpetforskning gör för genusfrågan i allmänhet? För den oss framåt? Kommer den ge oss några svar på varför vi har de könsroller vi har och hur dessa könsroller påverkar oss?
Eller är det helt enkelt trumpetforskning, som egentligen inte har ett skvatt med genus att göra?
Grattis till Jakobsen Barth i alla fall, hon har säkerligen två trevliga år framför sig i Glasgow.

Övrigt i detta ämne:
Vetenskap eller galenskap? - Tanja Bergkvist i SvD
Vi satsar på en ung och lovande forskare - Vetenskapsrådets replik


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Sindarin sa...

Ja jisses då... citaten i sig sa mer eller mindre allt. Är det verkligen väl spenderade forskningspengar att fundera på om trumpeten ska förknippas med penisar eller musar? Det kommer att kännas skönt om två år att veta huruvida det är ställt med trumpeternas roll i kampen mellan könen, samtidigt som människor fortfarande dör i cancer och andra mindre viktiga forskningsämnen.

Fittan Fes sa...

Mamma- en folkrörelse??
Dont think so, tycker;
www.fittanfes.com

Anonym sa...

det där är ju så dumt att klockorna stannar


//vandrarvild

AnSo sa...

Skrev du vad detta kostar? Den biten fakta gör att man går från att irriterat klia sig i huvudet till att blir FÖRBANNAD!!!

LadyFi sa...

Ha ha! Vad bra att vår skattpengar används på rätt sätt... ;-)

Orlando Furioso sa...

Ja, ja, sannerligen en seger för (förlåt uttrycket) "genuspatrasket".

Det visar bara hur skickliga genusfolket är på att manipulera oss alla, till och med den strikta universitetsvärlden (se Uppsala tex.). Där ligger vi andra i lä!