Vad vet man när man är 17?

I en intervju i Aftonbladet berättar Blondinbella om det Aftonbladet kallar "sex-överfallet" som inträffade på Isabellas semester i Italien. Hon berättar om händelsen på nattklubben där medelåldern är 30-40 år och där 16-17-åriga svenska semestertjejer väcker uppmärksamhet och tas för prostituerade.

– Folk vände på sig och till en början var det lite roligt sådär. Men sen kom de fram och frågade hur mycket vi kostade. Då kände vi att vi nog var på fel ställe, säger Isabella.

– Överallt ställde sig män runt omkring mig. De slickade sig runt munnen och gned sig själva utanpå sina byxor. Jag blev väldigt äcklad, säger Isabella.
Trots detta stannar tjejerna alltså kvar på nattklubben, de vill ge den en chans för musiken är bra, och det urartar alltså i ett övergrepp där en man kör upp fingrarna i henne så att hon börjar blöda.

Missförstå mig rätt, övergrepp kan aldrig ursäktas. Det är hemskt att det hände och det är självklart inte Isabellas fel. Jag tänker snarare att en 17-åring med ett par väninnor i 16-17-årsåldern inte ska vara själva på en nattklubb i Rimini och leka vuxenliv.

Jag har själv varit 17, och jag åkte till Kreta med en kompis. Vi var unga och jävligt korkade på många sätt men vi kände oss vuxna. Vi gick inte på discon eller klubbar, för vi var såpass kloka att vi insåg att det kanske inte skulle vara helt säkra platser för två småtjejer från Sverige. Men vi var korkade nog att dricka oss fulla och utsätta oss för helt onödiga risker.
Vi hade tur, vi hade bara roligt och inget hemskt hände. Men OM något hade hänt hade vi inte haft en chans att hantera det på ett vettigt sätt, för det kan man inte när man är 17. Kanske särskilt inte om man, som Blondinbella, har kastats in i ett hysteriskt vuxenliknande liv med glamour och flärd och dyra märkesväskor. Det är lätt att förledas till att tro att man ÄR vuxen och har koll trots att man fortfarande är ett barn.

Det är 16 år sedan jag var på min 17-år-tjejresa-semester. Då fanns det inte i någons värld att 16-17-åringar gick på glamourösa fester eller shoppade kläder och väskor för tiotusentals kronor. Visst festade man även då, men inte sjutton visade man bilder på det för sina föräldrar?
Det är som att det bara blir mer och mer bråttom att bli vuxen. Samtidigt som det säkert är grymt kul och spännande för den som är 16 eller 17 så måste det också vara rätt jobbigt.

Världen är inte alltid snäll. Inte mot 17-åringar och inte mot 34-åringar eller 50-åringar. Det som skiljer är oftast förmågan att hantera saker som händer. Man kan bara hoppas att Isabella får den hjälp hon behöver för att hantera det som hände henne.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

8 kommentarer:

Bella sa...

Mycket bra skrivet! Du har så rätt i att tjejer nu för tiden vill "växa upp" alldeles för fort...För resten vet jag inte om det är så "vuxet" att vilja se ut som en plastmänniska och spendera alla pengar på löjliga saker som inte betyder något egentligen ...men men...det är väl vad ungdomar tycker är viktigt nu för tiden...oj oj oj...nu låter JAG gammal- är faktiskt "bara" 34 år jag också!

Kram!

GIS-mormor sa...

Mycket klokt skrivet Listoplisto!

GIS-mormor sa...

En annan reflektion: Man kan undra vad dagens 17-åringar kommer att skriva om 17 år, när de är 34 och kloka, om dem som då är 17, dvs, de som föds i år.
Troligtvis är det väl något liknande. Historien upprepar sig...

Sophie sa...

Jag har länge funderat på varför ingen reagerar när en 17-åring har vinkvällar med sina vänner. När ingen verkar bry sig om att en 17-åring bor hos sin pojkvän. Inte normalt i mina ögon...

Jimmy sa...

17 is the new 25?

När de här 17-åringarna sedan får barn, har då deras barn i sin tur då vinkvällar när de är 12?

Navona sa...

Att ingen reagerar när 17 åringar har vinkvällar kan jag hålla med om är konstigt, men jag flyttade ihop med sambon när jag var 17 och vi är ganska normala :-) Nu har vi (efter 9 år) hus och barn och är fortfarande ganska normala (tror jag) :-D

Sandra sa...

Var är alla vuxna i hennes värld? Hon avslöjar ju allt hon gör på sin blogg. Hade jag levt så innan jag var myndig hade min mamma låst in mig. Inte konstigt att hon förleds till att tro hon är vuxen när hon blir bjuden på vuxenfester med alkohol och allt vad det innebär.

Att någon tar sig för att utsätta henne för det övergreppet är fördjävligt och inget kan ursäkta det. Det spelar ingen roll om hon hade stått där naken så ska ingen göra så...

Anonym sa...

Ja jag insåg i samma ögonblick som jag tryckte på knappen att det var dumt att skriva att hon var 17 år och bodde hos sin pojkvän. Men det är den hela samlade bilden... Hon sitter och dricker vin mitt på dagen med 30 åringar osv. Sandra slog nog huvudet på spiken hur jag menar: Vart finns alla vuxna?